Skutine žemljice

Sestavine

400 dag skute
400 dag moke
1 pecilni prašek (Dr. Oetker)
1 kvas v prahu (Dr. Oetker)
2 jajci
2 čajni žlički sladkorja
1 poravnana jedilna žlica morske soli
1 dl mleka
1 žlica olivnega olja

Priprava

Zmešamo skuto, jajce, sladkor in sol in na koncu še moko s pecilnim praškom, mlekom in kvasom. Sam mešam kar na roke. Če se testo lepi na roke, dodajamo moko (po malem) tako dolgo, da se ne lepi več. Ko je testo gladko in se ne prijemlje na prste, ga pustimo da vzhaja v s krpo pokriti posodi – cca. 1 uro (lahko tudi manj). Nato vse skupaj še enkrat dobro pregnetemo in trgamo kose v velikosti za eno pokrito peščico. Naredimo kroglice (kot bi delali kepo) in jih nato oblikujemo v obliko žemlje. Postavimo na pomokan ali teflonski pekač ali (najbolje) pekač obložen s peki papirjem. Žemljo na rahlo zarežemo z nožem na pol po dolgem in pekač pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati še kake pol ure.

Med tem vklopimo pečico (jaz sem ventilatorsko) na 200 stopinj. Naribamo sir ementaler ter ga posolimo z grobo mleto soljo.

Ubijemo eno jajce ter ločimo rumenjak od beljaka. Beljak stepamo z metlico ali vilico, malce posolimo.

Žemljice premažemo s čopičem ali z žličko s stepenim beljakom ter jih posujemo z naribanim sirom (lahko mu dodamo malo na kocke narezane šunke – je lahko še boljše).

Postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 – 15 minut, da skorja lepo porjavi.

One comment on “Skutine žemljice

  1. Muni says:

    Žemljice so tako dobre, da jih moram sedaj delat vsaj dva krat na teden. Res zelo dober in hiter recept.

    Hvala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s