Svinjska pečenka

Sestavine

1,5 kg svinjske ribice s kožo
olivno olje
1 srednje velik korenček
1 velika čebula
1 sveža rdeča paprika
2 – 3 listi svežega zelja
1 svež paradižnik
2 lovorjeva lista
2 – 3 rezine limone
sol, poper
worchersterska omaka
cela kumina
glavica česna

Priprava:

Svinjsko ribo s kožo operemo in obrišemo, da jo posušimo. Kožo zarežemo na cca 1, 5 cm kvadratke, če je svinjina brez kože, zarežemo kvadratke samo v maščobo do mesa.

Posolimo, popopramo z grobo mletim poprom, pokapljamo z worchestersko omako ter dobro vtremo na fino sesekljan česen.

Na meso potresemo zdrobljeno kumino (količina je odvisna od okusa), lovorjeva lista razpolovimo, lahko tudi na četrtine ter jih položimo na meso, na vrh vsakega pa položimo razrezane rezine limone.

V ognjevarno posodo nalijemo olivno olje ter vanjo položimo meso. Okoli mesa položimo natrgane liste zelja, na grobo narezano čebulo, na koščke narezano rdečo papriko in cca. 4 – 5 zrn neolupljenega česna.

Čebulo, narezano na kolobarje, potresemo tudi po mesu in nazadnje obložimo meso še s korenčkom, narezanim na kolobarje ter vse skupaj pokapljamo z olivnim oljem. V hladilniku mariniramo čez noč.

Naslednji dan pred pečenjem okoli mesa dolijemo cca. 2 dl vode ali juhe, pokrijemo in pečemo v pečici cca. 1,5 ure pri 175 stopinjah.

Med peko večkrat zalijemo s sokom od pečenke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s